Images

Şehir

   Her an bir şey sızar içine, bıraktığın an' lar vardır her bir köşede. Bir sahil başka akar senin için,   sokakta hüzün bekler, çıkmaz sokaklarda ümitsizlik. Eski bir yalının yosunları acı bir yeşildir, yaşanmış hayatları umutları çağrıştırır. Ne yana baksan bir şey okursun, sıkıntı üstüne çöker baktığın yüzlerde yok olursun. İçinden çıkamadığın girdap olur kimi zaman, kalabalıklarda kaybolursun. Ağaçların gölgesinde dinlenir ruhun, akan bir nehrin kıyısında canlanır akmaya başlar hayat.
 
   Artık şehirlerden yükselen cam ve demir yığınlarından ağaçlara mahkumsun, sıkışan akamayan hayatların varlığıdır ruhuna yansıyan.  Teneke kutuların egzoz dumanlarını solursun hava niyetine. Nefes alamaz boğulursun.


    Günlük koşuşturmalar, iş hayatının hızı, şehrin içinde hızla yol alırız. Bu koşuşturmalar da fark edemediğimiz görüntüleri fark eden biri var zihniniz. Şehrin içinde yol aldığınızda, trafiğe takılıp kaldığınızda, köşedeki dilencinin bakışından, budanmış  ağacın dallarından, soğuktan titreyen sokak köpeğinin gözlerinden,  engelli çocuğun hareketinden bir şeyler okur. Bazen bir müzik, kahkaha,birbirine sarılmış sevgililer, sahilde batan güneşte olabilir okudukları. Tüm bunların farkında olmadan bireysel sorunlar içinde yol almaya çalış sakta bazen ortada hiçte sebep yokken kötü hissederiz kendimizi. Zihin sürekli not alır, biriktirir. Kalem bu birikimi dökerse kağıda rahatlar.

    Şehri anlatır en çok yazılar aynı sokakları, farklı sözcük ve duygularla yeniden inşa ederler. Kimi zaman en sevdiğimiz ıssız bir sokakta kahraman son nefesini verir.  Alışveriş merkezlerinin birinde yaşanır berbat satışlar, metronun ıssız geçitlerin dedir katil. Tarihi mekanların ustası bir sır saklar bir yerine, zindanlardaki boğuk çığlıklar yankılanır.

  Okuduklarımızda zihnimizi etkiliyor, beyin gerçek olarak algılıyor okunanları.  Nörologların yaptığı açıklamaya göre çekilen  fMRI sonuçları,beynin dil temelli sol temporal lobunda aktivitenin arttığı gözlemlenmiş. Duyusal becerilerde de artış gözleniyor, kitabın bitirildiğin den beş gün sonra aynı akivitelerin devamı söz konusu.  Okuduklarımızı da yazarak zihnimizi rahatlatıp kendimiz olabiliriz.

  Nurten Yurt

0 yorum :