Images

Mr Dallowey

 Virginia Woolf romanlarında, bilinç akışı anlatım tekniği ile ünlü olmuştur. Hayatı gördüğü ve anladığı gibi takdim edebileceği bir üslubu kullanmıştır.

 Bilinç akımı tekniğini romanlarında kullanan yazarlar, insanın varoluş anlamını dış dünyadan daha çok insanın aklında bulunabileceğini varsaymaktalar. Bu roman tekniğinde betimlenen düşünceler ve duygular genellikle hiçbir mantıksal düzene sahip değildir ve serbest psikolojik çağrışımlarla doludur. Yazar, insan ruhunun sınırsız derinliklerinde dolaşır.

 Roman karakterlerinin duygu ve düşünceleri aktarılırken dış zaman ve mantığa bağımlılık aranmaz. Geçmiş zamanın hatıraları, çağrışımlara bağlı olarak, birbiriyle kopuk ve bağlantısız olay, duygu ve düşünceler dağınık bir biçimde sergilenir.

 Mr Dalloweydeki beş karakter, roman da diğer kişilerin önündedir; çünkü okuyuculara düşüncelerini kendi kendilerine yaptıkları monologlarla ve karşılıklı konuşmalarla iletirler. Bu beş karakter birbirleriyle ortak merkezli bir hareket içindedirler. Bir grupta Mrs Dalloway, Peter Walsh ve Richard Dalloway, diğer grupta Septimus Warren Smith ve Rezia vardır. Bu grupların her birinin çevresinde önemi ikinci derecede olan roman karakterlerinin oluşturduğu bir halka vardır. Bunlar Sally Seton, Lady Bruton, Doris Kilman, Hugh Whitbread ve Clarissa Dalloway’in çevresindeki Elizabeth Dalloway, Septimus Smith’in çevresindeki Sir William Bradshaw ve Dr. Holmes gibi kişiler halkası vardır.


 Kitabın ana karakterleri roman boyunca asla birbirleriyle karşılaşmamış olan Septimus Warren Smith ile Clarissa Dalloway'dir.

 Yazar, kitapta zaman kavramını sürekli önde tuttuğundan başlangıçta kitaba "Saatler" ismini vermek istese de daha sonra "Mrs. Dalloway" isminde karar kılmıştır.

 Yazarın üslubuyla ilgili bir özellik ise “söylemek” fiilinin kullanımıdır.

Her derin düşünce ve monolog tan sonra “Mrs Dalloway kendi kendine söyledi” ve “Kusursuz bir ev sahibesinin bütün nitelikleri var sende, demişti”, cümlelerinde olduğu gibi “söylemek”(demek) fiilini kullanır. Söylemek fiilini sözlük anlamından daha çok “düşünmek” fiilinin yerine kullanılmıştır.

Woolf’un geleneksel bir eklenti sözü olan “düşünüyordu Clarissa”, okuyucuya her şeye hâkim ve bilen bir anlatımcının varlığını hatırlatıyor. Yazar, Clarissa’nın düşüncelerini tırnak içinde aktarmak yerine, hikâye ediyor.

 Katlanılmaz, çekilmez, kusursuz, kalp, insanlar, hayat, akıl gibi birtakım kelimeler sık kullanılmıştır ve büyük bir olasılıkla Woolf’un en çok bilinen kişisel ilişkiler, kimlik, hayatın sorgulanması, evlilik kurumu, insan aklı gibi konulara işaret etmektedir.

 Roman karakterleri geçmiş yaşantılarından ayırt edebildiğimiz geleneksel roman tekniğinin aksine, Woolf “bilinç akımı“ tekniğini büyük başarı ile uyarlar ve okuyucuya düşüncelerini dolaylı yönden dili kullanarak iletmektedir; çünkü kullanılan imgeler ve benzetmeler kadar, söz dizimi tekrarları da okuyucunun Woolf’un kelimelerinin ardındaki çeşitli kavram ve fikir üzerinde düşünmesine sebep olmaktadır.
 İyi Okumalar

Nurten Yurt
Kaynaklar: Roman Çözümleme Yöntemi- Nurullah Çetin
                   Romancı olarak Çevirmenler Sanatı- Virginia Woolf
                   Bir Yazarın Günlüğü - Virginia Woolf

0 yorum :