Images

Akasya Zamanı


Akasya zamanını bilir misiniz? Ben dün okudum şu Kara Kitap’tan. Ağaç’mış Akasya hem bizim bildiğimiz gibi gökyüzünde değil yeryüzünde yaşarmış. Üzerini ziftle kaplayıp, betonla örttükleri, dedelerimizin hammaddesi olan, toprağa kökleriyle sarılıp korurlarmış onu. Türlü cinsleri varmış, mesela meyve ağaçtan toplanır, bazıları çiçek açarmış. Kimi yaprağını dökermiş zamanında, kimi her zaman yeşil. Yüzyıllarca yaşarlarmış, dallarıyla yuva olurmuş, yok olan türlere. Yeşil yapraklarıyla havayı temizler, çiçekleriyle koku salarmış yeryüzüne şimdilerde bilmediğimiz.

Akasya camdan, betondan yeraltına teneke kutuları park ettiğimiz. Akasya kimimize iş, ihtiyaç, girip çıktığımız, zamanlarımızı alışveriş ile tükettiğimiz. Karnımızı doyurup, kahvemizi yudumlayıp, gözlerimize ışıltılı hayatlar sunduğumuz. Ağaç akasyanın resmini gördüm kitapta minik yeşil yaprakları, salkımlı beyaz çiçekleri var. Çok da güzel bir kokusu varmış, hatta bir şarkısı bile var.” Akasyalar Açarken, Yârim ile biz bize otururduk diz dize, bakışırdık göz göze, Akasyalar açarken.” Çok bakışmışlar herhalde ki görememişler, yitip gittiğini ağaçların. Araştırdım sadece Asya’da değil, Avrupada’da yaşarmış. Hani pembe olsaydı çiçeği demiştim.
Kitapta bir ağaca daha rastladım, Çınar ağaçların en ulus’uymuş o zamanlar. Bir yanı çürüyüp gitse bile diğer bir yanıyla sürgün verir, yeşillenirmiş. Çiçekleri yok, iri yaprakları ve polen topları varmış. Tohuma benzeyen polen topları savrulurmuş rüzgârda, baş edemeyip tümden budarlarmış zavallıları. Ne yapraklarını çıkarıp havayı temizlemeye mecalleri kalmış. Ne de çürüyen yanlarına doldurulan betonla savaşmaya. Yok, olan toprakla, onlarda yok olmuş zamanla.

Düşünsene bizim gökyüzünde zorunlu yaşattığımız tek tür ağaçların dedeleri ne çokmuş. Üstelik kökleri toprağı korurmuş. O zamanlarda insanlar topraktan gelip, toprağa döndüklerine inanırlarmış. Zamanın hava zamanı olduğu bu zamanlarda, torunlarının, diktikleri akasyaların fırınlarında yanıp, havaya savrulacaklarını bilselerdi ne yaparlardı acaba?

NurtenYurt

0 yorum :